ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Kapuśniak wegetariański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy mam dużo czasu gotuję taką oto zupę. Jest pyszna i prosta, ale wymaga paru godzin gotowania. Polecam!

Kapuśniak wegetariański Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak wegetariański

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak wegetariański
Kapustę zalewamy wodą, lekko solimy i pod przykryciem gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny. Następnie wrzucamy obraną pietruszkę, obraną i startą na tarce marchew, podsmażoną na oliwie, posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie i nadal gotujemy wszystko razem na małym ogniu. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie dodajemy je do garnka z kapustą. Wszystko gotujemy jeszcze jakiś czas, na koniec doprawiamy zupę pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego!
Kapuśniak wegetariański
Długie gotowanie kapusty pod przykryciem sprawi że będzie ona pyszna i miękka.
Kapuśniak wegetariański
Liść laurowy i ziele angielskie to nieodzowne składniki kapuśniaku.
Kapuśniak wegetariański
Smażona cebula stanowi bazę zupy zamiast mięsa.
Kapuśniak wegetariański
Dodatkowe ziemniaki sprawią że zupa stanie się bardziej treściwa.