Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kapuśniak z białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z oddzielnie ugotowanymi i polanymi stopioną słoninką ziemniakami.

Kapuśniak z białej kapusty

Składniki:

Kapuśniak z białej kapusty

 

  • 1 główka młodej kapusty (ok. 80 dag),
  • 50 dag żeberek wieprzowych,
  • 3 średnie cebule,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 75 ml słodkiej śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z białej kapusty
Mięso umyć, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować do miękkości. Wyjąć z wywaru, pozbawić kości. Pokroić w kostkę. Kapustę obrać z wierzchnich liści. Pozbawić głąba. Poszatkować. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do wywaru dodać cebulę i kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Dodać mięso, przecier pomidorowy, pietruszkę i śmietanę, w której rozprowadzono mąkę. Wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Tagi:

kapusta