Sposób przygotowania:
Kapuśniak z boczkiem i kiełbaską
Do garnka wlewamy letnią wodę. Wrzucamy dwie kostki rosołowe. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. Nie odciskamy. Dodajemy do wywaru i stawiamy na mały ogień. Wsypujemy przyprawy ziołowe i gotujemy. Boczek surowy i wędzony kroimy w kosteczkę. Smażymy na patelni. Usmażony wybieramy pozostawiając tłuszcz i dodajemy go do gotującej się zupy. Marchew ścieramy wkładamy razem z pokrojonymi ziemniakami. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy również kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Gdy cebula się zeszkli całość dodajemy do garnka. Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków. Za sprawą kwasu może to trwać nawet 2 godziny. Aby tego uniknąć można wcześniej ziemniaki podgotować w wodzie i dopiero miękkie dodać do zupy. Na koniec wsypujemy cukier do smaku. Smacznego.