Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapuśniak z brukselki z pulpecikami:

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Posiłek akurat na jesienne i zimowe chłody .Danie jednogarnkowe.

Kapuśniak z brukselki z pulpecikami:

Składniki:

Kapuśniak z brukselki z pulpecikami:

 

  • 30 dag brukselki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz mielony
  • 1 kostka bulionu wieprzowego Knorra( lub warzywnego ) lub innej przyprawy do zup
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z brukselki z pulpecikami:
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w dużą kostkę , a marchewkę w plasterki .Zalać wodą , dodać kostkę bulionową i zagotować. Mięso mielone zmieszać z bułką tartą i doprawić pieprzem i sosem sojowym .Z masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości dużych orzechów laskowych i wkładać je na gotujący się wywar .Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści i przekroić na połówki ( lub ćwiartki zależnie od wielkości brukselek ).Po upływie 30 minut do gotującej się zupy włożyć brukselkę .Gotować 15 minut. Doprawić przecierem pomidorowym .Zagotować jeszcze raz .