Kapuśniak z fasolą (Białoruś)

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 4

Ugotować wywar na kościach. Fasolę przebrać i potrzymać w wodzie przez 5-8 godzin, aby

Kapuśniak z fasolą (Białoruś)

Składniki:

Kapuśniak z fasolą (Białoruś)

 

  • 500 g kości wołowych

  • 400 g kwaszonej kapusty
  • 1/2 szkl fasoli
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 łyżeczki śmietany
  • pieprz ziarnisty
  • listek laurowy
  • zielenina
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z fasolą (Białoruś)
Ugotować wywar na kościach. Fasolę przebrać i potrzymać w wodzie przez 5-8 godzin, aby napeczniała, po czym ugotowac bez soli na półmiękko. Kwaszoną kapustę włożyć do rondla, dodać trochę wywaru, przecier pomidorowy, tłuszcz oraz pokrojoną marchew i dusić pod przykryciem przez ok 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu. Do gotującego się wywaru włożyć duszoną kapustę oraz fasolę i gotować na małym ogniu. Na 10-15 minut przed koncem gotowania kapuśniak zaprawic zasmażką oraz dodać pieprz ziarnisty, listek laurowy i sól do smaku. Gotowy kapuśniak podać ze śmietaną i zieleniną.

Tagi:

fasola