misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

polecam smaczną zupę z kapusty pekińskiej.....

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z papryką

Składniki:

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z papryką

 

  • bulion warzywny lub drobiowy 3 szkl
  • kapusta pekińska 1 szt mała
  • czerwona papryka
  • marchewka
  • ziemniaki 4 szt
  • oliwa 2 łyżki
  • liść laurowy
  • ziele angielske 2 ziarna
  • cząber lub tymianek 1/2 łyżeczki
  • papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • natki pietruszki posiekana 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z papryką
Warzywa umyć, oczyścić. Kapustę posiekać, marchewkę pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki, ziemniaki w dużą kostkę, paprykę w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę, podsmażyć chwilę, dodać pozostałe warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, wlać bulion. Gotować aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić cząbrem lub tymiankiem, słodką papryką, koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Już na talerzach posypać natką.