Sposób przygotowania:
Kapuśniak z karmelizowaną cebulką :
Kapustę sprawdzić czy nie jest za kwaśna - jeśli tak to lekko ją przepłukać ( ja kupuję taką akurat i nie muszę ) . Marchew , pietruszkę i seler obrać i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę .
W dużym garnku ułożyć żeberka ( podzielone na kawałki ) , kapustę , warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, kminek , kostki rosołowe ( lub inna przyprawę do zup ) i 7 szklanek wody .
Cebule pokroić drobno i karmelizować na oleju posypaną cukrem aż się zrumieni. Przełożyć do garnka .Na patelnię wlać kilka łyżek wody - zagotować i przelać do zupy.
Osobno zalać szklanką lekko osolonej wody ziemniaki i ugotować do miękkości. Przelać do zupy razem z wodą w której się gotowały .
Gotować zupę 1,5 godziny początkowo na dużym gazie , a po 30 minutach zmniejszyć gaz i niech zupa sobie ,, mruga ,, 45 minut ( w trakcie gotowania dodaje sie ugotowane ziemniaki ). Wyłączyć na trochę i niech postoi. A następnie doprawić do smaku koncentratem pomidorowym , pieprzem , maggi i pogotować jeszcze 15 minut .
Wyjąć żeberka i usunąć z nich kostki. Mięso rozdrobnić a tłuszczyki rozetrzeć na miazgę i włożyć do zupy .
Na suchej patelni zrobić rumianą zasmażkę z mąki . Rozprowadzić ją zimną wodą w niewielkiej ilości i wlać do zupy- zagotować .
Podawać posypany natką pietruszki.
I jeszcze sprawa odstawiania zupy na trochę a potem ponownego gotowania - zauważyłam , że wszelkie gęste zupy są smaczniejsze jak ugotuje sie ją dzień wcześniej i potem odgrzewa albo robi przerwę w gotowaniu .
Jeśli ktoś nie lubi zaprawianych zasmażka zup może z niej zrezygnować . Ja bardzo rzadko robię zasmażkę ale akurat do tego kapuśniaku jest moim zdaniem wskazana .
W dużym garnku ułożyć żeberka ( podzielone na kawałki ) , kapustę , warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, kminek , kostki rosołowe ( lub inna przyprawę do zup ) i 7 szklanek wody .
Cebule pokroić drobno i karmelizować na oleju posypaną cukrem aż się zrumieni. Przełożyć do garnka .Na patelnię wlać kilka łyżek wody - zagotować i przelać do zupy.
Osobno zalać szklanką lekko osolonej wody ziemniaki i ugotować do miękkości. Przelać do zupy razem z wodą w której się gotowały .
Gotować zupę 1,5 godziny początkowo na dużym gazie , a po 30 minutach zmniejszyć gaz i niech zupa sobie ,, mruga ,, 45 minut ( w trakcie gotowania dodaje sie ugotowane ziemniaki ). Wyłączyć na trochę i niech postoi. A następnie doprawić do smaku koncentratem pomidorowym , pieprzem , maggi i pogotować jeszcze 15 minut .
Wyjąć żeberka i usunąć z nich kostki. Mięso rozdrobnić a tłuszczyki rozetrzeć na miazgę i włożyć do zupy .
Na suchej patelni zrobić rumianą zasmażkę z mąki . Rozprowadzić ją zimną wodą w niewielkiej ilości i wlać do zupy- zagotować .
Podawać posypany natką pietruszki.
I jeszcze sprawa odstawiania zupy na trochę a potem ponownego gotowania - zauważyłam , że wszelkie gęste zupy są smaczniejsze jak ugotuje sie ją dzień wcześniej i potem odgrzewa albo robi przerwę w gotowaniu .
Jeśli ktoś nie lubi zaprawianych zasmażka zup może z niej zrezygnować . Ja bardzo rzadko robię zasmażkę ale akurat do tego kapuśniaku jest moim zdaniem wskazana .
luna