Sposób przygotowania:
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapustę koszoną opłukuję z kwasu i szatkuję. zalewam wodą i wstawiam na gaz. Gotuje przez 15-20 min, odcedzam i wymieniam wodę. Czynność powtarzam , aż kapusta straci swoją kwasowość. Marchew, pietruszkę i selera obieram i scieram na tarce jarzynowej, pora oczyszczam, kroję w pół talarki, wzucam na wrzącą wodę i gotuję do miękkości wraz z liściem laurowym, który później wyjmuję. Ziemniaki obieram i gotuję osobno, odlewam część wody, a resztę miksuję z ziemniakami. Cebule kroję w kostkę, podsmażam na 2 -3 łyżkach tłuszczu, dodaję pokrojony w kostę boczek i wszystko razem podsmażam przez chwilę. Do ugotowanych warzyw dodaję ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz podsmażóną cebulę z boczkiem. Zaprawiam zmiksowanymmi ziemniakami i doprawiam solą i pieprzem.