Sposób przygotowania:
Kapuśniak z kiszonej kapusty – zwyczajny
Zalać mięso i kostki od schabu 1 litrem wody .Wrzucić pokrojone ziemniaki , włoszczyznę ( wg upodobania w całości lub rozdrobnioną ), kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok. 30 minut. W osobnym garnuszku nastawić zalaną 2 szklankami wody kiszoną kapustę ( jeśli była bardzo kwaśna to przepłukać ją ). Gotować kapustę również 30 minut. Po tym czasie dodać kapustę razem z wywarem do garnka z mięsem i dalej gotować jeszcze przez 30 minut. Wyjąć włoszczyznę i mięso. Obrać czyste mięso od kostek. Można je włożyć do zupy lub użyć na pierogi lub krokiety. Zupę doprawić . Jeśli ktoś lubi można zrobić zasmażkę i zaciągnąć nią zupę . Można też dodać podsmażonej na złoto cebulki .
Natala1210