Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny kapuśniaczek jesienną porą.

Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniak

Składniki:

Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniak

 

  • 10 dag kiełbasa zwyczajna
  • 10 dag marchew
  • 5 dag pietruszka
  • 5 dag seler
  • 15 dag cebula
  • 1 kg kapusta kiszona
  • 7 dag słonina
  • 2 dag mąka
  • 5 dag ziemniaki
  • sól, ziele angielskie, do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniak
Kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wody i ugotować.Warzywa umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać ziele angielskie i gotować. Ziemniaki umyć, obrać, i opłukać, pokroić w kostkę, dodać do podgotowanych warzyw i ugotować. Połączyć z kapustą kiszoną. Kiełbasę umyć, pokroić w kostkę, obsmażyć i dodać do kapuśniaku. Słoninę drobno pokroić i przesmażyć, dodać mąkę i przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją zimną wodą. Do kapuśniaku dodać zasmażkę, posolić do smaku i zagotować.