Sposób przygotowania:
Kapuśniak z młodej kapusty
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte ćwiartki z kurczaka, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie oraz kostkę rosołową. Całość zagotowujemy i zbieramy z wierzchu ścięte białko, a następnie gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W tym czasie obieramy warzywa tj. marchew, pietruszkę ,seler oraz ziemniaki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. Gdy mięso będzie już miękkie wyciągamy je i wkładamy do wywaru pokrojone warzywa oraz poszatkowana kapustę i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy na maśle i oprószamy mąką pszenną. Powstałą zasmażkę rozprowadzamy na patelni wywarem i przelewamy do garnka. Całość zagotowujemy i zakwaszamy winnym octem. Podajemy z dodatkiem pieczywa.