Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 265]

Kapuśniak z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa - kapuśniak z kapusty czerwonej z dodatkiem suszonych grzybów, wołowiny i przecieru z suszonych śliwek.

Kapuśniak z suszonymi grzybami

Składniki:

Kapuśniak z suszonymi grzybami

 

  • wywar warzywny - 1,5L
  • kapusta czerwona - 50 dag
  • fasola biała - 4 łyżki
  • grzyby suszone - 6 szt
  • wołowina bez kości- 25 dag
  • cebula
  • tłuszcz
  • mąka pszenna -1-2 łyżki
  • śmietana - 2/3 szklanki
  • przecier ze śliwek suszonych - 2-3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • przyprawa do zup
  • sok cytrynowy

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z suszonymi grzybami
Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Fasolę przebrać, opłukać, zalać pozostałym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem ugotować razem z namoczonymi i pokrajanymi w paseczki grzybami.

Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć z obraną i opłukaną oraz drobno pokrojoną cebulą, skropić woda , udusić do miękkości, połączyć z kapustą, fasolą, grzybami, śmietaną, przecierem ze śliwek i zasmażką z tłuszczu i mąki, chwile pogotować, doprawić do smaku.