misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kapuśniak ze slodkiej kapusty z pomidora

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać.....

Kapuśniak ze slodkiej kapusty z pomidora

Składniki:

Kapuśniak ze slodkiej kapusty z pomidora

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak ze slodkiej kapusty z pomidora
Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować wywar, przecedzić. Na wywarze ugotować kapustę, dodają pokruszony liść laurowy. Po zagotowaniu odkryć na 2-3 minuty, następnie gotować pod przykryciem. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i dodać do gotującej się zupy. Posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu dodać pokrojone w cząstki pomidory, poddusić, a następnie przetrzeć i wlać do zupy (zamiast świeżych pomidorów można użyć koncentratu pomidorowego). Doprawić do smaku solą i cukrem, wsypać siekaną zieleninę.

Tagi:

kapusta