ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kapusta biała na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusta biała w każdej wersji smakuje nam zawsze wybornie, można też wykorzystać końcówki wędlin,boczku i mamy na szybko a`la bigos.

Kapusta biała na szybko

Składniki:

Kapusta biała na szybko

 

  • kapusta biała 1główka średnia,
  • boczek wędzony 30 dag,
  • kiełbasa toruńska 2 sztuki,
  • cebula 1 sztuka,
  • ząbki czosnku 2 sztuki,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • woda 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Kapusta biała na szybko
Kapustę białą opłukać, pokroić nie za drobno, grube unerwienia odcinać, zalać wrzątkiem w misce i po 10 minutach wodę wylać, kapusta traci gorycz po sparzeniu.

W garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wędzony, kiełbasę, pod koniec wsypać cebulę, czosnek i podsmażyć.

Do garnka wsypać sparzoną kapustę i wlać wodę, wymieszać, dusić bez przykrycia z 15 minut co jakiś czas mieszając.

Pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, podawać z pieczywem.