Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Kapusta do świątecznych pieczeni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kapusta czerwona to rarytas na stole świątecznym. Bez niej kaczka, czy schab jest jakby mniej wykwintny. Polecam, bo jest wspaniała.

Kapusta do świątecznych pieczeni

Składniki:

Kapusta do świątecznych pieczeni

 

  • czerwona kapusta średnia główka : 1 sztuka
  • rodzynki sułtańskie : 50 g
  • cukier trzcinowy : 6 łyżek
  • ocet winny jabłkowy : 2-3 łyżki
  • sok z cytryny : 2 łyżki
  • zmiksowane ugotowane jabłko i gruszka : 8 łyżek
  • cebula czerwona : 1 sztuka
  • sól : 1-2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
  • cebulka prażona lub smażona : 2- 3 łyżki
  • masło : 2- 3 łyżki
  • olej rzepakowy lub ryżowy : 4 łyżki
  • konfitura z czarnej porzeczki : 2 łyżki
  • woda – wrzątek : 100 ml

 

Sposób przygotowania:

Kapusta do świątecznych pieczeni
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kapustę umyć, wykroić głąb, liście poszatkować nożem lub używając robota kuchennego ( niezbyt drobno) . W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Wrzucić poszatkowaną kapustę. Dodać wodę, cukier i rodzynki, wymieszać. Dusić pod przykryciem 30 minut. Do kapusty dodać resztę składników, wymieszać, dusić godzinę co 10 minut mieszając. Posmakować, jeżeli jest to konieczne wsypać sól do smaku, wymieszać. Można dodać też 3 łyżki mąki pszennej tortowej , należy to zrobić minimum 5 minut przed zdjęciem kapusty z ognia. Podawać do świątecznych pieczeni.