Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapusta duszona kminkowo-miodowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Można wykorzystać pozostałości po robieniu gołąbków - można kupić kapustę specjalnie.

Kapusta duszona kminkowo-miodowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta duszona kminkowo-miodowa

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona kminkowo-miodowa
Kapustę pokroić w szerokie paski, zalać lekko osoloną wodą i obgotować ( przez ok. 30 minut). Odcedzić pozostawiając 1  szklankę płynu. Dodać olej , masło , miód , kminek i dusić mieszając następne 45 minut ( płyn powinien prawie odparować) . Doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny .
Kapusta duszona kminkowo-miodowa
Białą kapustę poszatkować i obgotowac do miękkości w wodzie
Kapusta duszona kminkowo-miodowa
Odcedzić ugotowaną kapustę na sitku tak by pozostała lekko wilgotna
Kapusta duszona kminkowo-miodowa
Kapustę dusic z olejem - dodając kminek - miód i pieprz mielony
Kapusta duszona kminkowo-miodowa
Uduszoną kapustę doprawić do smaku - można lekko zakwasić