maggi200

maggi200

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Kapusta duszoną na pomidorowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Można jeść z chlebem albo ziemniakami

Kapusta duszoną  na pomidorowo

Składniki:

Kapusta duszoną na pomidorowo

 

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól
  • cukier
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki maki

 

Sposób przygotowania:

Kapusta duszoną na pomidorowo
Aby zrobić kapustę duszoną na pomidorowo : Kapustę zalać woda i gotować 30 minut ( jak była za kwaśna to przepłukać ) .Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę .Odcedzić kapustę tak by zostało 1/2 szklanki płynu ).Włożyć do niej pieczarki razem z tłuszczem na którym sie smażyły i kiełbasę .Wlać kilka łyżek oleju tak by kapusta sie nie przypalała przy duszeniu i dusić na małym gazie jeszcze 30 minut .Dołożyć koncentrat. Oprószyć mąką , wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą , cukrem i pieprzem.