madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Kapusta duszona z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W sezonie kiedy pomidory kuszą smakiem i aromatem tak przygotowana kapusta zasmakuje prawie każdemu.

Kapusta duszona z pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta duszona z pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona z pomidorami
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, solimy do smaku i gotujemy aż kapusta będzie miękka ale jędrna. Odcedzamy z wody. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy do momentu aż się ładnie zarumieni, wtedy dodajemy obrana i pokrojoną w drobną kosteczkę białą cebulę. Gdy cebula się zeszkli ściągamy z ognia. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do kapusty dodajemy podsmażony boczek z cebulką, pieczarki, pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze trochę na małym ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku jeszcze solą, czarnym mielonym pieprzem oraz przyprawą kucharek. Można podać jako samodzielną potrawę z dodatkiem pieczywa lub jako dodatek do mięs.
Kapusta duszona z pomidorami
Do poszatkowanej kapusty dodajemy liście i ziele
Kapusta duszona z pomidorami
Wędzony boczek rumienimy razem z cebulką
Kapusta duszona z pomidorami
Pokrojone pieczarki podsmażamy na rozgrzanym oleju
Kapusta duszona z pomidorami
Do kapusty dodajemy pozostałe składniki i dusimy