Sposób przygotowania:
Kapusta duszona z pomidorami
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, solimy do smaku i gotujemy aż kapusta będzie miękka ale jędrna. Odcedzamy z wody. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy do momentu aż się ładnie zarumieni, wtedy dodajemy obrana i pokrojoną w drobną kosteczkę białą cebulę. Gdy cebula się zeszkli ściągamy z ognia. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do kapusty dodajemy podsmażony boczek z cebulką, pieczarki, pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze trochę na małym ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku jeszcze solą, czarnym mielonym pieprzem oraz przyprawą kucharek. Można podać jako samodzielną potrawę z dodatkiem pieczywa lub jako dodatek do mięs.