ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 459]

Kapusta kiszona z grzybami i kiełbasą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusta kiszona z grzybami, kiełbasą jest bardzo smaczna i do obiadu, do krokietów, do pieczywa, do łazanek, do kaszy gryczanej.

Kapusta kiszona z grzybami i kiełbasą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapusta kiszona z grzybami i kiełbasą

 

 

  • smalec z grzybami 8 łyżek lub 1/2 kostki zwykłego smalcu,
  • cebula 2 sztuki,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • kiełbasa wiejska 3 długie sztuki,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • cukier 2 łyżki,
  • przyprawa wpłynie 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona z grzybami i kiełbasą
Kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi grzybami (suszone grzyby mielę w młynku do kawy i przechowuję w zamkniętym słoiku z 2-3 liściem laurowym-nie ma robaków ewentualnych) zalać 2 szklankami wody i w szybkowarze gotować 30 minut.

W większym garnku na smalcu grzybowym (jest u mnie w przepisach) lub zwykłym podsmażyć na złocisto pokrojone cebule z cukrem, dodać z obraną z flaka pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć co jakiś czas wymieszać.

Do kiełbasy włożyć kiszoną kapustę z szybkowara, wsypać ostrą paprykę, pieprz mielony, cukier i gotować z 5 minut, można dodać przyprawę w płynie lub sól do smaku.
Kapusta kiszona z grzybami,kiełbasą
W szybkowarze kapusta ugotowana jest szybciej miękka.
Kapusta kiszona z grzybami,kiełbasą
Dodałam swój smalec z grzybami ale można dodać zwykły, kapusta na smalcu jest lepsza w smaku.