Kapusta młoda zasmażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotować kapustę młodą zasmażaną

Kapusta młoda zasmażana

Składniki:

Kapusta młoda zasmażana

 

  • 1 główka świeżej kapusty (cukrowej)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • Sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta młoda zasmażana
Kapustę dokładnie oczyścić, poszatkować, umyć i osączyć. Następnie włożyć do garnka i wlać 1 litra wody, dodać sól i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości na małym ogniu. Potem kapustę dokładnie odcedzić, dodać cukier i sok z cytryny oraz dokładnie wymieszać całość. Cebulę obrać, opłukać posiekać na bardzo drobno i zeszklić ją na maśle. Posypać mąką, zasmażyć rozprowadzić zimną śmietaną. Sos do kapusty dusić jeszcze około 15 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem świeżo mielonym, kminkiem, majerankiem i posypać posiekanym na drobno koperkiem.

Tagi:

kapusta