Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapusta pekińska w folii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać np. z sosem beszamelowym z utartym serem.

Kapusta pekińska w folii

Składniki:

Kapusta pekińska w folii

 

  • 2 porcje:
  • 10-12 większych liści kapusty pekińskiej
  • 2 jajka
  • 8 łyżek stołowych kiełków pszenicy
  • 5 dag rodzynek lub suszonych śliwek
  • 2 dag masła
  • sól i imbir do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska w folii
Liście kapusty umyć i osuszyć. Kiełki pszenicy zmieszać z niewielką ilością sproszkowanego lub utartego imbiru, 2 żółtkami, masłem i rodzynkami lub namoczonymi i rozdrobnionymi śliwkami, na koniec dodać ubita pianę z białek. Na folii położyć połowę liści kapusty tak, by jeden nachodził na kolejny i położyć na nich masę z kiełków i przykryć resztą liści. Folię zamknąć szczelnie, zostawić trochę luzu, bo potrawa"urośnie", położyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec na dużym ogniu około 15 minut.