Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kapusta pekińska z czerwonymi burakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Majonez można zastąpić jogurtem lub śmietaną.

Kapusta pekińska z czerwonymi burakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapusta pekińska z czerwonymi burakami

 

  • 30 dag buraków czerwonych
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szkl kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka siekanego szczypioru
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska z czerwonymi burakami
Buraki umyć, włożyć do wody i gotować do miękkości, odcedzić, wystudzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno posiekać. wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez, osączoną z zalewy kukurydzę, przyprawić do smaku, wymieszać. Posypać zielonym szczypiorem.
Kapusta pekińska z czerwonymi burakami
Jabłka i buraki zetrzeć na tarce a kapustę drobno poszatkować.
Kapusta pekińska z czerwonymi burakami
Wszystkie składniki połączyć z majonezem, przyprawić do smaku i wymieszać.