Sposób przygotowania:
Kapusta w sosie curry
1) Umyj kapustę. Potnij na ósemki. Marchewkę obierz, Pokrój na małe kawałki. Oczyść pieczarki, pokrój na połówki. Obierz ziemniaki, gotuj ok. 20 min. w osolonej wodzie.
2) Cząstki kapusty smaż 10 min. na oleju. W trakcie smażenia obracaj. Obierz cebulę, pokrój w drobna kostkę. Usmażoną kapustę zdejmij z patelni. Do tłuszczu po smażeniu dodaj masło, wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Dołóż marchewkę i pieczarki. Smaż ok. 5 min. Oprósz curry i mąką, zasmaż. Następnie stale mieszając podlej śmietaną i bulionem. Podgrzej. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj kapustę i podgrzewaj jeszcze 10 min.
3) W tym czasie odcedź ziemniaki, posyp posiekaną natką. Ułóż na półmisku razem z kapustą. Polej sosem.
2) Cząstki kapusty smaż 10 min. na oleju. W trakcie smażenia obracaj. Obierz cebulę, pokrój w drobna kostkę. Usmażoną kapustę zdejmij z patelni. Do tłuszczu po smażeniu dodaj masło, wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Dołóż marchewkę i pieczarki. Smaż ok. 5 min. Oprósz curry i mąką, zasmaż. Następnie stale mieszając podlej śmietaną i bulionem. Podgrzej. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj kapustę i podgrzewaj jeszcze 10 min.
3) W tym czasie odcedź ziemniaki, posyp posiekaną natką. Ułóż na półmisku razem z kapustą. Polej sosem.