ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Kapusta w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Życzę smacznego..........

Kapusta w sosie curry

Składniki:

Kapusta w sosie curry

 

  • 85 dag młodej kapusty;
  • 25 dag marchewki;
  • 15 dag pieczarek;
  • 75 dag ziemniaków;
  • sól;
  • pieprz;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 cebula;
  • łyżka masła lub margaryny;
  • 2 łyżki curry;
  • 1 łyżka mąki;
  • 25 dag śmietanki kremówki;
  • 1 szkl.bulionu warzywnego;
  • 1-2 łyżki soku z cytryny;
  • 1/2 pęczka posiekanej natki

Sposób przygotowania:

Kapusta w sosie curry
1) Umyj kapustę. Potnij na ósemki. Marchewkę obierz, Pokrój na małe kawałki. Oczyść pieczarki, pokrój na połówki. Obierz ziemniaki, gotuj ok. 20 min. w osolonej wodzie.
2) Cząstki kapusty smaż 10 min. na oleju. W trakcie smażenia obracaj. Obierz cebulę, pokrój w drobna kostkę. Usmażoną kapustę zdejmij z patelni. Do tłuszczu po smażeniu dodaj masło, wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Dołóż marchewkę i pieczarki. Smaż ok. 5 min. Oprósz curry i mąką, zasmaż. Następnie stale mieszając podlej śmietaną i bulionem. Podgrzej. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj kapustę i podgrzewaj jeszcze 10 min.
3) W tym czasie odcedź ziemniaki, posyp posiekaną natką. Ułóż na półmisku razem z kapustą. Polej sosem.

Tagi:

kapusta