petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

kapusta wigilijna wg petronelli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na pyszną kapustę świateczną

kapusta wigilijna wg petronelli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

kapusta wigilijna wg petronelli

 

  • 1 kg kapusty kiszonej, 0,5 kg pieczarek, kostka masła, ocet lub kwasek cytrynowy, cukier

Sposób przygotowania:

kapusta wigilijna wg petronelli
kapustę płuczemy, aby nie była zbyt kwaśna.Odsączamy ją. Siekamy na nie za duże i nie za małe kawałki. Potem wkładamy do garnka, zalewamy woda ale tylko do momentu aż cała kapusta się zakryje. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. W tym czasie możemy obrac pieczarki i również posiekac na kawalki. Przysmazamy je na maśle. kapuste po minionym czasie odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem, odrobina kwasku lub octu. Potem troszeczke cukru przez palce. Do tego dodajemy pieczarki i całośc mieszamy na małym ogniu i smazymy ok. 1 godziny.
kapusta wigilijna wg petronelli
podsmazone na patelni z niewielka ilościa masełka pieczarki
kapusta wigilijna wg petronelli
kapusta gotujaca się w garnku. Najlepiej na poczatku ja przepłukac to nie więdzie taka kwaśna:)
kapusta wigilijna wg petronelli
Pyszna gotowa kapusta:) smakuje super i wyśmienicie

Tagi:

kapusta