lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kapusta wigilijna z grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kochani oto następna propozycja wigilijna. Kapusta z grzybkami suszonymi. Ach jak pachnie w domu pięknie. Nie mogę już doczekać się wieczerzy wigilijnej, tych pysznych smakołyków w tym dniu.

Kapusta wigilijna z grzybkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta wigilijna z grzybkami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Kapusta wigilijna z grzybkami

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę by się wymoczyły.Kiedy woda nam ostygnie "myjemy grzybki" mogą być troszkę w piasku więc porządnie je tam wytarmoście i kroimy na drobno.

Kapustę wymaczamy nawet ze dwa razy jak jest mocno kwaśna. Wyciskamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, odrobinę cukru do smaku i gotujemy z półtorej godzinki dopiero wtedy dodajemy grzybki i dalej gotujemy.

Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy startą marchew i jeszcze dusimy przez jakieś 20 minut.

Po zagotowaniu wkładamy w słoiki takie gorące i mamy zapas na Wigilię.

Kapusta Wigilijna z grzybkami
Kapustę wymaczamy nawet ze dwa razy jak jest mocno kwaśna. Wyciskamy ją i przekładamy do garnka.
Kapusta Wigilijna z grzybkami
Grzyby suszone wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem.
Kapusta Wigilijna z grzybkami
Po godzinie grzybki są już wymoczone i ostudzone więc przekładamy ja na deskę i kroimy drobno.