zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kapusta włoska duszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kapusta włoska duszona jest doskonałym dodatkiem do panierowanych mięs, kotletów, kotletów mielonych, kurczaka czy ryb.

Kapusta włoska duszona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta włoska duszona

 

  • pół główki włoskiej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • sos sojowy
  • 150 ml gęstej śmietany
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • sól morska do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kapusta włoska duszona
Kapustę myję i szatkuję, przekładam do rondla z masłem, mieszam aż masło się rozpuści, a kapusta puści sok.

Czosnek obieram i kroję w plasterki, umyty i osuszony koperek siekam drobno.

Do kapusty dodaję pieprz, czosnek , posiekany drobniutko koperek, oraz sos sojowy ( 1-2 łyżki) Mieszam i duszę przez parę minut, następnie podlewam wodą, tak aby przykryła lekko kapustę, przykrywam i duszę na małym ogniu do miękkości.

Śmietanę mieszam ze skrobią i zagęszczam kapustę, doprowadzam do wrzenia i gotowe. Można doprawić solą i pieprzem , jeśli jest taka potrzeba.

Podaję do kotletów, mielonych, czy panierowanego kurczaka.
Kapusta włoska duszona
Etap 1 Kapustę myję i szatkuję, przekładam do rondla z masłem, mieszam aż masło się rozpuści, a kapusta puści sok.
Kapusta włoska duszona
Etap 2 Do kapusty dodaję pieprz, czosnek , posiekany drobniutko koperek, oraz sos sojowy ( 1-2 łyżki
Kapusta włoska duszona
Etap 3 Mieszam i duszę przez parę minut, następnie podlewam wodą, tak aby przykryła lekko kapustę, przykrywam i duszę na małym ogniu do miękkości.
Kapusta włoska duszona
Etap 4 Śmietanę mieszam ze skrobią i zagęszczam kapustę, doprowadzam do wrzenia i gotowe

Tagi:

sosy kapusta