darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Kapusta włoska faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kapusta włoska faszerowana

Kapusta włoska faszerowana

Składniki:

Kapusta włoska faszerowana

 

  • 8-10 dużych wierzchnich liści kapusty włoskiej,
  • 1/4 kg kiełbasy zwyczajnej lub parówek,
  • 4 łyżki ryżu obgotowanego przez 5 minut w „dużej wodzie",
  • 1 cebuła,
  • łyżka tłuszczu,
  • sól,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • pełna łyżka koncentratu pomidorowego (lub 200 g świeżych, podduszonych i przetartych pomidorów),
  • pasztet drop
  • zasmażka z łyżki mąki i łyżki tłuszczu

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta włoska faszerowana
Liście kapusty włożyć dó dużej ilości wrzątku lekko posolonego, obgotować przez 5 minut. Osaczyć z wody,skrajać wierzchnią grubą żyłkę. Przyrządzić farsz: w łyżce tłuszczu lekko zeszklić cebulę, dodać przemieloną kiełbasę, obgotowany ryż,pasztet i przyprawy. Chwilę smażyć, po czym ostudzić. Nakładać farsz na liście kapusty, zwijać w „pakieciki", układać w rondlu. Podlać trochę wody, tak by sięgała do połowy wysokości kapusty, przykryć, dusić około 30 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, zaprawić sos zasmażką z tłuszczu i mąki, doprawić do smaku odrobiną soli i cukru, zagotować.