Sposób przygotowania:
Kapusta włoska nadziewana mięsem
Z kapusty obrywamy zewnętrzne, popsute liście. Myjemy kapustę dokładnie, W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzątku wkładamy kapustę i gotujemy 10-15 minut. Wyjmujemy, odcedzamy. W rondlu podgrzewamy oliwę, wykładamy tam mięso mielone, solimy i cały czas mieszając podsmażamy je. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i oczyszczone, pokrojone w kawałki pieczarki. Wszystko dusimy do momentu aż każdy składnik będzie miękki. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą w razie potrzeby. Gotowym farszem nadziewamy kapustę: ostrożnie rozchylamy jej liście i między liśćmi układamy nadzienie. Po włożeniu nadzienia owijamy główkę nićmi (jak rolady). Pomidory miksujemy razem z zalewą w której się znajdują. Kapustę wkładamy do rondla, zalewamy zmiksowanymi pomidorami. Solimy, pieprzymy. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie kolejne 10 minut bez pokrywki. Po tym czasie wyjmujemy kapustę. Podajemy porcje z mięsem lub ryżem, polewamy sosem pomidorowym.