Sposób przygotowania:
Kapusta włoska zapiekana
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści . Przekroić na cztery części tak by kawałek głąba powstrzymywał liście przed rozpadaniem . Zalać osoloną wodą i gotować ok. 20 minut.
Delikatnie odcedzić . Z masła , mąki , śmietanki i mleka zrobić sos beszamelowy . Doprawić go gałką muszkatołową i szczyptą soli . W naczynie do zapiekania wlać 1/3 sosu . Ułożyć na nim kapustę . Polać równomiernie pozostałym sosem i posypać seem . Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać aż ser się rozpuści i lekko zbrązowieje .
Delikatnie odcedzić . Z masła , mąki , śmietanki i mleka zrobić sos beszamelowy . Doprawić go gałką muszkatołową i szczyptą soli . W naczynie do zapiekania wlać 1/3 sosu . Ułożyć na nim kapustę . Polać równomiernie pozostałym sosem i posypać seem . Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać aż ser się rozpuści i lekko zbrązowieje .
msewka