Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kapusta z grochem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjna, wigilijna potrawa, która zawsze gości na moim świątecznym stole

Kapusta z grochem i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta z grochem i grzybami

 

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 0,5 szklanki grochu łuskanego
  • 2 garście suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • olej
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem i grzybami
Na dzień przed wigilią (wieczorem) suszone grzyby zalewam zimną wodą, groch w osobnym naczyniu równiez i tak pozostawiam na całą noc. Kiszoną kapustę odciskamy, siekam, przekładam do garnka, wlewam nieco wody i gotuję z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. W osobnym naczyniu gotuję do miękkości groch. Kiedy kapusta jest już miękka dodaje do niej suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły (kapusta bedzie bardziej aromatyczna), dodaje również odcedzony groch oraz pokrojone w kostke i przesmażone na patelni cebule. Całość doprawiam majerankiem, pieprzem i solą. Na wolnym ogniu przesmażam całość jeszcze 10-15 minut co troche mieszając. Tak przygotowaną kapustkę podaję w czasie wieczerzy do smażonej ryby.
Kapusta z grochem i grzybami
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki.
Kapusta z grochem i grzybami
Etap 2 cebule kroimy w kostke i smazymy na oleju
Kapusta z grochem i grzybami
Etap 3 do kapusty dodajemy grzyby, groch, cebule
Kapusta z grochem i grzybami
Etap 4 kapuste doprawiamy duzą ilościa majerankyu