BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kapusta z grochem i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna wigilijna kapusta kiszona z grochem i suszonymi grzybami. Taką kapustę robiono u mnie w domu a teraz ja robię ją u siebie dla mojej rodzinki.

Kapusta z grochem i grzybami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kapusta z grochem i grzybami

 

  • groch cały łuskany 300 g,
  • kiszona kapusta 600 g,
  • namoczone suszone grzyby 2 - 3 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • ząbki czosnku 2,
  • sól i pieprz mielony do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • przyprawa płynna do smaku,
  • ziele angielskie 4 -5 ziarenek,
  • liście laurowe 2,
  • olej do podsmażenia cebuli,

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem i grzybami
Cały groch po namoczeniu gotujemy do miękkości (ale nie rozgotować).

Po ugotowaniu odlać wodę.

Osobno, gotujemy poszatkowaną kapustę kiszoną.

Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą.

Kapustę gotujemy do miękkości razem z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.

Grzyby suszone moczymy całą noc a następnie gotujemy około 20 minut.

Po tym czasie dodajemy grzyby do gotującej kapusty.

Na maśle podsmażamy obraną , pokrojoną cebule i pokrojone ząbki czosnku.

Kapustę po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy ugotowany groch oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem.

Doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy.
Kapusta z grochem i grzybami
Kapustę gotujemy razem z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim
Kapusta z grochem i grzybami
Groch cały łuszczony po namoczeniu gotujemy
Kapusta z grochem i grzybami
Obraną pokrojoną cebule podsmażamy razem z czosnkiem
Kapusta z grochem i grzybami
Ugotowaną kapustę odcedzamy i łączymy z ugotowanym grochem (bez wody)
Kapusta z grochem i grzybami
Do całości dodajemy podsmażoną cebulkę oraz przyprawy