caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kapusta z groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka wersja kapusty z grochem

Kapusta z groszkiem

Składniki:

Kapusta z groszkiem

 

  • 2 kg młodej kapusty
  • 1/2 kg zielonego groszku (może byc mrożony)
  • 4 parówki lub inna wędlina
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 płaska łyzka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki octu balsamicznego (ew. winnego lub jabłkowego)
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z groszkiem
Kapuste poszatkować. Zalać wodą (nie za dużo) i gotować. Do prawie ugotowanej kapusty (ok. 20 minut przed końcem gotowania) dodać groszek i kostkę rosołową. Jak groszek będzie ugotowany dodać pokrojone w plasterki parówki, koperek, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować jeszcze ok. 5 minut. Podawać z młodymi ziemniakami lub pieczywem.