rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Kapusta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gotowana kapusta idealnie sprawdza się do kotleta mielonego czy kaszanki. Jest kwaśna, a smak grzybów sprawia, że czujemy się jak na kolacji Wigilijnej.

Kapusta z grzybami

Składniki:

Kapusta z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami
Kapustę kiszoną przekładamy do rondelka. Jeżeli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej, to można przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Mój Mąż jest zwolennikiem kwaskowej i taką lubi najbardziej, więc ja tę czynność pomijam. Dodajemy garść suszonych leśnych grzybów (kozaki,prawdziwki), ziela i liścia laurowego. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy najpierw pod przykryciem ok 30 min. a później delikatnie odkrywamy i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze przez kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Podobną kapustę z grzybami przygotowujemy na Wigilijną kolację. Bez mięsa, z chlebem smakuje równie dobrze.