Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kapusta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusta kiszona gotowana z suszonymi grzybami to jedno z moich dwunastu dań ,które szykuję na wigilijny stół co roku.

Kapusta z grzybami

Składniki:

Kapusta z grzybami

 

  • 1,5 l kapusty kiszonej
  • 3 dag grzybów suszonych najlepsze prawdziwki
  • 1 mała cebula
  • 1/3 kostki masła
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek,pieprz czarny, czosnek granulowany maggi w płynie

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami
Kapustę odgniatamy z nadmiaru soku. Zalewamy zimną wodą,mieszamy ręką. Odlewamy wodę( aby kapustą nie była zbyt kwaśna). Nalewamy jeszcze raz wody do kapusty, tyle aby ją przykryła. Dodajemy do kapusty namoczone wcześniej w zimnej wodzie grzyby. Dodajemy przyprawy: listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka zkę kminku. Dodajemy 2 kostki rosołowe drobiowe. Gotujemy tak kapustę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, przez ok.1 godz.

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i dusimy ją na jasnozłoty kolor. Dodajemy do gotującej się kapusty. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 min. doprawiając do smaku kapustę pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym i maggi. Jeszcze chwilę gotujemy z przyprawami, od czasu do czasu mieszając. Następnie ściągamy z ognia. Podajemy gorącą jako dodatek do ziemniaków na wigilijnym stole.