Sposób przygotowania:
Kapusta z grzybami
Kapustę odgniatamy z nadmiaru soku. Zalewamy zimną wodą,mieszamy ręką. Odlewamy wodę( aby kapustą nie była zbyt kwaśna). Nalewamy jeszcze raz wody do kapusty, tyle aby ją przykryła. Dodajemy do kapusty namoczone wcześniej w zimnej wodzie grzyby. Dodajemy przyprawy: listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka zkę kminku. Dodajemy 2 kostki rosołowe drobiowe. Gotujemy tak kapustę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, przez ok.1 godz.
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i dusimy ją na jasnozłoty kolor. Dodajemy do gotującej się kapusty. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 min. doprawiając do smaku kapustę pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym i maggi. Jeszcze chwilę gotujemy z przyprawami, od czasu do czasu mieszając. Następnie ściągamy z ognia. Podajemy gorącą jako dodatek do ziemniaków na wigilijnym stole.
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i dusimy ją na jasnozłoty kolor. Dodajemy do gotującej się kapusty. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 min. doprawiając do smaku kapustę pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym i maggi. Jeszcze chwilę gotujemy z przyprawami, od czasu do czasu mieszając. Następnie ściągamy z ognia. Podajemy gorącą jako dodatek do ziemniaków na wigilijnym stole.