katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kapusta z koperkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna kapusta z jabłkiem, zagęszczona zasmażką. Bardzo lubię taką do obiadu albo z kromką chlebka.

Kapusta z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta z koperkiem

 

  • główka młodej kapusty 1 szt
  • czosnek 1 ząbek większy
  • jabłko 1/2 dużego
  • liść laurowy 1 szt
  • smalec 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka z czubkiem
  • marchew 1 szt
  • koperek 1 pęczek
  • sól i pieprz do smaku
  • ocet i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta z koperkiem
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Wkładamy do garnka zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy przyprawy i starte na tarce jabłko(można też drobno pokroić) i trochę solimy.

Marchew obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do kapusty.

Gdy kapusta zacznie mięknąć na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy lekko roztarty czosnek, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.

Rozprowadzamy wodą z kapusty i dodajemy do garnka, mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i octem. Dodajemy pokrojony koperek i chwilę gotujemy.
Kapusta z koperkiem
Jabłko obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty.
Kapusta z koperkiem
Marchew obieramy płuczemy i drobno kroimy.
Kapusta z koperkiem
Koperek płuczemy, drobno kroimy i dodajemy do kapusty.
Kapusta z koperkiem
Kapustę mieszamy i doprawiamy do smaku chwilę gotujemy.