ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Kapusta z soczewicą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam nie tylko na święta

Kapusta z soczewicą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta z soczewicą i grzybami

 

  • 1,3 kg kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 4 puszki soczewicy
  • 75 g suszonych podgrzybków
  • 2 duże cebule
  • 20-30 suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki brandy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyzki mąki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 listki laurowe
  • ziele angielskie (kilka ziaren)
  • przyprawa do dań z kapusty (ok.0,5 saszetki)
  • 3 łyżeczki oregano
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • vegeta natur
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżeczki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z soczewicą i grzybami
Dzień wcześniej płuczemy grzyby,zalewamy wodą w małym garnku i zostawiamy na noc. Na drugi dzień grzyby gotujemy ok. pół godziny aż grzyby będą miękkie (wody z gotowania nie wylewać ).Grzyby po ugotowaniu można posiekać na nieco mniejsze kawałki (choć niekoniecznie,wg uznania). Kapustę opłukać i odcisnąc dwukrotnie, następnie zalać zimną wodą i gotować z łyżeczką soli pod przykryciem ok. 45 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do kapusty. W tym czasie soczewicę odsączyć z zalewy zalać świeżą wodą i wypłukać na sitku. Na patelnie wląc odrobinę oleju i dodać posiekaną cebulę,gdy się odrobinę zeszlki dodać czosnek przeciśnięty prrzez praskę i podsmażyć minutę, następnie wlewamy brandy, dodajemy cukier i odparowujemy na niewielkim ogniu, na koniec dodać mąkę, mocno wymieszać i po 2 minutach zdjąć z ognia. po 45 minutach ( kapusta powinna być już dostatecznie miękka) odlewamy wodę z kapusty, tak aby zostało jej tylko trochę na dnie (tak na 3 szklanki), dodajemy zawartość patelni, soczewicę ,grzyby wraz z wodą,oliwę i dodajemy wszystkie przyprawy i zioła(soli i pieprzu dodajemy solidnie, ale na początku można dodać mniej, będziemy doprawiać jeszcze w trakcie). Gotujemy całość pod przykryciem, na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie dodajemy posiekane śliwki i próbujemy, dodajemy jeszcze przyprawy wg uznania. Gotujemy kolejne 15 minut na minimalnym ogniu. na koniec dodajemy sos sojowy. Smacznego :)
Kapusta z soczewicą i grzybami
odsączona soczewica z puszki gotowa do kapusty
Kapusta z soczewicą i grzybami
kapusta po ugotowaniu powinna być w miarę miękka ale będzie jeszcze gotowana wraz z dodatkami ok.0,5 godz.
Kapusta z soczewicą i grzybami
grzyby można odrobinę posiekać lub można dodać je w całości
Kapusta z soczewicą i grzybami
całość gotowa, wyszedł spory garnek :)