SUPERPRZEPIS

Karaage

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
 Karaage

Karaage to specjał kuchni japońskiej - kawałki kurczaka smażone na głębokim tłuszczu.

Składniki:

Karaage

 

  • 600 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana
  • olej roślinny do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karaage
Kroimy kurczaka w dużą kostkę lub paski wielkości kciuka. Ścieramy imbir na tarce. Z sosu sojowego, wódki, cukru, imbiru, pieprzu i soli przygotowujemy marynatę, wkładamy w nią mięso - odstawiamy na 20 minut. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor (około 10 minut). Po usmażeniu układamy kurczaka na papierowym ręczniku by pozbyć się tłuszczu.