Sposób przygotowania:
Karczek w sosie orzechowym
Karczek umyć i osuszyć, podzielić na porcje, plastry mięsa ubić delikatnie dłonią i natrzeć estragonem, curry, solą i pieprzem. Skropić oliwą, odstawić. W tym czasie przygotować sos: Wszystkie składniki oprócz oliwy i połowy pistacji włożyć do wysokiego naczynia i wymieszać blenderem na jednolitą masę. Ubijając dalej powoli dolewać oliwę. Pozostałe pistacje przekroić na pół i dodać do sosu. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu można dodać chłodną przegotowaną wodę. Na rozgrzanej oliwie na patelni z dodatkiem łyżki masła usmażyć karczki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na talerz sos, częściowo na nim położyć plastry mięsa również i polać je sosem. Podawać z ziemniakami pokrojonymi w słupki, przyprawione majerankiem, czosnkiem i oliwą i upieczone w piekarniku w opcji grill.