lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Karczek w sosie orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

sos z masła orzechowego daje niesamowity aromat

Karczek w sosie orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek w sosie orzechowym

 

  • 450 g karczku
  • oliwa, estragon, curry, sól, pieprz
  • sos:
  • 3 duże łyżki masła orzechowego
  • 16 szt. pistacji
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 2 czubate łyzki cukru brązowego
  • 2 małe suszone chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z limonki

Sposób przygotowania:

Karczek w sosie orzechowym
Karczek umyć i osuszyć, podzielić na porcje, plastry mięsa ubić delikatnie dłonią i natrzeć estragonem, curry, solą i pieprzem. Skropić oliwą, odstawić. W tym czasie przygotować sos: Wszystkie składniki oprócz oliwy i połowy pistacji włożyć do wysokiego naczynia i wymieszać blenderem na jednolitą masę. Ubijając dalej powoli dolewać oliwę. Pozostałe pistacje przekroić na pół i dodać do sosu. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu można dodać chłodną przegotowaną wodę. Na rozgrzanej oliwie na patelni z dodatkiem łyżki masła usmażyć karczki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na talerz sos, częściowo na nim położyć plastry mięsa również i polać je sosem. Podawać z ziemniakami pokrojonymi w słupki, przyprawione majerankiem, czosnkiem i oliwą i upieczone w piekarniku w opcji grill.
Karczek w sosie orzechowym
Karczek umyć i osuszyć, podzielić na porcje, plastry mięsa ubić delikatnie dłonią i natrzeć estragonem, curry, solą i pieprzem
Karczek w sosie orzechowym
Wszystkie składniki oprócz oliwy i połowy pistacji włożyć do wysokiego naczynia i wymieszać blenderem na jednolitą masę.
Karczek w sosie orzechowym
Aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu można dodać chłodną przegotowaną wodę.
Karczek w sosie orzechowym
Etap 4

Tagi:

sosy