Sposób przygotowania:
Karczek pieczony w sosie śliwkowym
Mięso umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawami, ew. związać nicią kuchenną nadając zgrabny kształt pieczeni, odłożyć do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Po tym czasie zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Cebule i marchewki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia, dodać liście laurowe i ziele angielskie, na wierzch położyć mięso. Całość podlać ok. 1-1,5 szkl. wody i piec 1 godzinę w temp. 180 st. C, często polewając wytworzonym sosem. Po tym czasie dołożyć umyte, wypestkowane i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i piec dalsze 30-40 min. też polewając sosem co jakiś czas. Jeśli sos za bardzo nam odparuje możemy uzupełniać go dolewając wody, ale nie za dużo na raz. Kiedy mięso jest upieczone (po głebokim nakłuciu drewnianą szpadką wypływa przeźroczysty sok) przekładamy je na talerz aby odpoczęło a sos przecedzamy i przecieramy warzywa ze śliwkami. Sos ponownie podgrzewamy, doprawami octem balsamicznym, solą, cukrem, pieprzem i zabielamy śmietanką. Przetarte warzywa dostatecznie go zagęszczą i nie potrzeba mąki. Pieczeń podajemy pokrojoną w dość grube plastry, z sosem, ziemniakami albo kluseczkami i surówką (ja zrobiłam z selera, z dodatkiem rodzynek)
Sarenka
Babciagramolka
kinga
Ja też dziś robiłam mięsko w sosie:D
Ale ta karkówka Pyzo wyglada rewelacyjnie:)
msewka
elzbieta8960
iwi69
elzbieta8960
Alita
msewka
Mięsko natarłam przyprawami już wczoraj wieczorem,więc powinno dobrze nimi przejść.Napiszę,jak rodzince smakowało.
msewka
Zgodnie z sugestią Pyzy śliwki suszone namoczyłam a wodę z moczenia wykorzystałam do podlewania mięska.Gdy mięso się upiekło warzywa zmiksowałam blenderem.Sos był gęściejszy niż na zdjęciu.Cała potrawa warta polecenia.Mięso pyszne i sos bardzo aromatyczny.Podałam z ziemniakami i ogórkami po meksykańsku.Spróbujcie sami.
luna