Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Karczek w sosie porowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do tego dania najlepiej użyć chudego karczku. Mięsko można podawać z kaszą, ziemniakami, kluskami lub ryżem.

Karczek w sosie porowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek w sosie porowym

 

Sposób przygotowania:

Karczek w sosie porowym
Umyte mięso pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej plastry mięsa. Zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Czosnek drobno posiekać. Dodać do sosu. Pora pokroić w krążki. Dodać do mięsa. Dodać kostkę mięsną. Dusić pod przykryciem do miękkości. Sos doprawić do smaku i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą. Zagotować. Podawać np. z kaszą i surówką.
Karczek w sosie porowym
Pokrojone w plastry mięso podsmażyć na oliwie.
Karczek w sosie porowym
Podlać wodą, dodać liście laurowe czosnek i ziele angielskie.
Karczek w sosie porowym
Pora dokładnie umyć i pokroić w krążki.
Karczek w sosie porowym
Pokrojonego pora dodać do sosu i dusić pod przykryciem.

Tagi:

pory