Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Karczek w majeranku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, soczysty karczuś zamarynowany w przyprawach oraz majeranku zasmakuje każdemu - jest naprawdę pyszny.

Karczek w majeranku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek w majeranku

 

  • 1 kg karczku
  • 6 łyżek oliwy
  • kucharek
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek

 

Sposób przygotowania:

Karczek w majeranku
Umyty i osuszony karczek pokroić w plastry. Natrzeć oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, kucharkiem, pieprzem oraz majerankiem. Przełożyć do miseczki, ułożyć jeden na drugim i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie plastry karczku ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny. Podawać z ziemniakami i surówką.
Karczek w majeranku
Pokrojony karczek natrzeć oliwą i przyprawami.
Karczek w majeranku
Plastry karczku ułożyć jeden na drugim i wstawić do lodówki.
Karczek w majeranku
Zamarynowane mięsko przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Karczek w majeranku
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.