bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pieczony karczek ze szpinakiem, serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karczek - twórcza inwencja męża, zrobić go tak jak jeszcze nie było. I powiem szczerze że z tych jego kombinacji wyszło pyszne mieso.

Pieczony karczek ze szpinakiem, serem

Składniki:

Pieczony karczek ze szpinakiem, serem

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczony karczek ze szpinakiem, serem
Karczek umyć i osuszyc. Czosnek rozgniesć, wymieszac z solą i pieprzem oraz majerankiem. Natrzec karczek mieszaniną i odstawic na 1h. Następie ponacinac karczek tak by utworzyły sie kieszenie (tzn nacięte kieszenie ale tylko do połowy mięsa tak by boki pozostałe całe). W każdą taka kieszeń włożyc po kilka liści szpinaku i plaster sera. Posypać papryką i wierzch posmarować musztardą francuską.Piekarnik rozgrzać do 180st. Mięso włozyć na naczynia żarodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika na 45 minut. W trakcie polać wytworzonym sosem. Następnei na 10 minut odkryc i dorumienić wierzch. Jeśli macie większy kawałek wiadomo że trzeba wydłużyc czas pieczenia. Mięso można spokojnie podać z ryzem lub ziemniakami, bo w trakcie pieczenia wytworzył sie pyszny sos i grzechem byłoby go nie wykorzystać.

Tagi:

sery szpinak ser