emaila

emaila

Kucharz
[Przepisów: 10]

Karczek z rękawa na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gotowany na parze karczek jest lekki, a zarazem sycący. Dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami (w wodzie/na parze) i gotowaną marchewką.

Karczek z rękawa na parze

Składniki:

Karczek z rękawa na parze

 

  • karczek (1 kg)
  • cebula (6 sztuk)
  • czosnek (6-8 ząbków)
  • suszone grzyby
  • kilka listków laurowych
  • oliwa z oliwek
  • zioła do marynaty: prowansalskie, słodka papryka, rozmaryn, cząber, przyprawa grill klasyczny i jakie inne
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Karczek z rękawa na parze
Karczek kroimy (plastry na dwa palce). W salaterce przygotowujemy marynatę: oliwę z oliwek mieszamy z ziołami (ja daję dużo ziół, najwięcej prowansalskich), dodajemy trochę soli i pieprzu. Trzy cebule i 3-4 ząbki czosnku kroimy w plastry. Każdy kawałek mięsa moczymy w przygotowanej marynacie przekładając poszczególne plastry cebulą, czosnkiem i listkiem laurowym. Salaterkę zakrywamy folią spożywczą (mięso jest całe zanurzone w marynacie) i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso wkładamy do rękawa, wrzucamy świeże plastry cebuli i czosnku, świeży listek laurowy i kilka grzybów (nie dodaję już oliwy), zawiązujemy rękaw i wkładamy do garnka do gotowania na parze. Mięsko jest gotowe po upływie 2 godzin i 15-30 minut. Co jakiś czas musimy sprawdzić, czy woda nam się nie wygotowała i ewentualnie ją uzupełniać.
U mnie w domu najlepiej smakuje z ziemniakami ugotowanymi tradycyjnie w wodzie lub także na parze. Do tego gotowana marchewka z zielonym groszkiem lub cynamonem i miodem.
Smacznego:)