misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Karczochy nadziewane krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i smażyć ....

Karczochy nadziewane krewetkami

Składniki:

Karczochy nadziewane krewetkami

 

  • 2 karczochy, obrane z twardych zewnętrznych liści
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 3 cebulki dymki, drobno pokrojone
  • 175g obranych, ugotowanych krewetek tygrysich, z ogonkami
  • 4 małe pomidory, bez pestek, pokrojone w kostkę
  • starta skórka i sok z 1 dużej cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek zaprawiona sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:

Karczochy nadziewane krewetkami
Wlać sok z cytryny do rondla z wodą i zagotować. Włożyć karczochy do wrzątku, przykryć i gotować około 20 minut, aż liście dadzą się oddzielić od podstawy. Wyjąć karczochy z wody i odstawić, układając do góry nogami, aby ociekły i wystygły. Oderwać zewnętrzne włókniste listki i ściąć wierzchołek. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i smażyć 4 minuty na średnim ogniu. Dodać dymkę, smażyć 2 minuty, potem krewetki –smażyć następne 2 minuty, stale mieszając. Dołożyć pomidory, startą skórkę z cytryny, doprawić. Łyżeczką nałożyć mieszankę do karczochów. Pokropić lekko oliwą z cytryną. Podawać od razu.