Sposób przygotowania:
Karczochy z nadzieniem pomarańczowym
Karczochom obciąć łodyżki i 1/3 część od góry. Nacięte powierzchnie posmarować cytryną przekrojoną na pół. Włożyć do dużego garnka, napełnić sherry i wodą, tak by przykryć owoce. Zagotować i gotować na średnim ogniu przez ok. 40 minut. Podsmażyć ryż na gorącym maśle z olejem. Doprawić solą i pieprzem. Dolać rosół J gotować na średnim ogniu przez 18 minut. Cebulki, czosnek i cząstki pomarańczy dusić na rozgrzanym maśle. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Dolać wino i dusić przez 5 min. Dodać ryż. Odsączyć karczochy i wydrążyć je. Napełnić masą ryżową, następnie ułożyć je w nasmarowanej masłem formie. Wymieszać ziarna słonecznika, tartą bułkę i parmezan, nałożyć na wierzch. Zapiekać w piekarniku przez około 10 minut w180°C.