Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Karczochy z nadzieniem pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wyśmienite danie z tego mało znanego w Polsce warzywa

Karczochy z nadzieniem pomarańczowym

Składniki:

Karczochy z nadzieniem pomarańczowym

 

  • 4 duże karczochy słodka papryka
  • 1 cytryna 100 ml białego wina
  • 100 ml sherry
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 150 g ryżu 1 łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki masła, odrobina oleju
  • sól, pieprz
  • 100 g startego parmezanu
  • masło do formy
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżka masła
  • szczypta kurku my

Sposób przygotowania:

Karczochy z nadzieniem pomarańczowym
Karczochom obciąć łodyżki i 1/3 część od góry. Nacięte powierzchnie posmarować cytryną przekrojoną na pół. Włożyć do dużego garnka, napełnić sherry i wodą, tak by przykryć owoce. Zagotować i gotować na średnim ogniu przez ok. 40 minut. Podsmażyć ryż na gorącym maśle z olejem. Doprawić solą i pieprzem. Dolać rosół J gotować na średnim ogniu przez 18 minut. Cebulki, czosnek i cząstki pomarańczy dusić na rozgrzanym maśle. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Dolać wino i dusić przez 5 min. Dodać ryż. Odsączyć karczochy i wydrążyć je. Napełnić masą ryżową, następnie ułożyć je w nasmarowanej masłem formie. Wymieszać ziarna słonecznika, tartą bułkę i parmezan, nałożyć na wierzch. Zapiekać w piekarniku przez około 10 minut w180°C.