Sposób przygotowania:
Karczochy z soczewicą
Na początku oprawiam karczochy: usuwam twarde, zewnętrzne listki, odkrajam twardy koniec łodygi, a na koniec obieram jej pozostałą część z twardej skóry. Następnie odkrajam górną część karczocha, pozostawiając jedynie około 2,5 cm powyżej podstawy. Przekrajam wszystkie karczochy wzdłuż na pół i usuwam łyżeczką włókna. Ponownie przekrajam na połówki. Umyte wkładam do miski i zalewam zimną wodą. Dodaję łyżkę soku z cytryny i odstawiam. Następnie rozgrzewam oliwę na średnim ogniu w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucam cebulę i czosnek. Smażę często mieszając, aż cebula się przyrumieni. Dodaję jeszcze marchewkę, mieszam i smażę ok 4 minut. Następnie wyjmuję karczochy z wody i wrzucam je do rondla. Dodaję też soczewicę, pozostałe 2 łyżki soku z cytryny, sok z marchewki, sól, tymianek i szklanke wody. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem 25 minut. Następnie dodaje fasolę, gotuję kolejne 10 minut, aż karczochy, fasola i soczewica zmiękną. Danie podaję posypane pokruszonym serem feta.