szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kardamonki z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aromatyczne ciasteczka z dodatkiem kardamonu i migdałów.

Kardamonki z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kardamonki z migdałami

 

Sposób przygotowania:

Kardamonki z migdałami
Ze wszystkich składników oprócz dżemu zagniatamy ciasto. Jeśli mamy całe migdały to obieramy je ze skórki i mielimy na proszek. Z ciasta formujemy kule, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy cienko i foremkami wycinamy kształty. Tyle samo ciasteczek pełnych ile z dziurką. Ciastka pieczemy ok 12 minut w temperaturze ok 180 stopni. Pełne ciasteczka smarujemy powidłami lub dżemem, a ciastka z pustym środkiem posypujemy cukrem pudrem, a następnie przykrywamy nimi te posmarowane powidłami.
Kardamonki z migdałami
Z podanych składników zagniatamy ciasto
Kardamonki z migdałami
Foremkami wycinamy kształty jedno ciastko pełne a drugie puste w srodku
Kardamonki z migdałami
Ciastka pieczemy ok 12 minut w 180 stopniach
Kardamonki z migdałami
Pełne ciastka smarujemy powidłami i nakładamy na nie ciastko z pustym środkiem.

Tagi:

jajko jajka