Sposób przygotowania:
Karkóweczka z suszonymi lesnymi grzybkami
Karkówkę dokładnie płuczemy,kroimy w plastry; marynujemy w ziołach , czosnku,przyprawie, w soli i pieprzu.Odstawiamy na ok 10min. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W międzyczasie kroimy warzywa, marchew i paprykę w grubsze słupki, a pora w prostokątne kawałki. Grzyby zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem tak aby zmiękły. Do naczynia żaroodpornego wlewamy ok 3 łyżki oliwy. Układamy karkówkę i a po bokach warzywa, całość posypujemy grzybami. Na koniec polewamy winem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika bez przykrycia tak aby alkohol wyparował. Po 30 minutach przykrywamy i dalej pieczemy ok 45 min. Podlewając co ok. 20 minut mięso powstałym sosem tak aby się nie spiekło. Tak przygotowane mięsko możemy podawać do obiadu , np. z ziemniaczkami i surówką. Taki polski obiad.:)