pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Karkówka grzybowo-koperkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

karkówka obiadowa z wyraźnym akcentem koperkowym

Karkówka grzybowo-koperkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka grzybowo-koperkowa

 

  • przyprawa do karkówki,
  • 2 łyżki ocet balsamiczny,
  • 1 łyżka sos sojowy grzybowy,
  • 2 łyżki oliwa extra vergin,
  • 2 kapelusze grzyby suszone,
  • 1 cały koper,
  • 4 szczypty koperek siekany,
  • 2 łyżki mąka kukurydziana,
  • 300 ml bulion z kaczki,
  • 1/3 seler,
  • 2 cebula średnia,
  • 40 dag karkówka bez kości

 

Sposób przygotowania:

Karkówka grzybowo-koperkowa
Grzyby moczymy w letniej przegotowanej wodzie kilka godzin. Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy pięścią i posypujemy przyprawą do karkówki. Z octu i sosu sojowego grzybowego przygotowujemy marynatę w której trzymamy mięso kilka godzin. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy plastry karkówki i przekładamy na talerz. Gdy skończymy na patelnię wrzucamy poszatkowaną cebulę oraz selera i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy plastry karkówki i pokrojone w kawałki grzyby. Dolewamy jeszcze wodę z grzybów i bulion z kaczki i wszystko dusimy pod przykryciem około 45 minut. Na ostatnie 15 minut do karkówki wrzucamy koper cały, a pod końcem duszenia koper siekany. Sos jeszcze zagęszczamy mąką kukurydzianą i gotowe. Smacznego.
Karkówka grzybowo-koperkowa
Propozycja podania
Karkówka grzybowo-koperkowa
Karkówka grzybowo-koperkowa
Karkówka grzybowo-koperkowa
Sos z koperkiem
Karkówka grzybowo-koperkowa
Marynowanie mięsa