SUPERPRZEPIS

Karkówka ,,malowana ,, czarną porzeczką

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Karkówka ,,malowana ,, czarną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Lubię kompozycje smakowe mięsno- owocowe . Kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki doskonale nadaje się do marynowania wieprzowiny.

Składniki:

Karkówka ,,malowana ,, czarną porzeczką

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka ,,malowana ,, czarną porzeczką
Mięso umyć - osuszyć . Uformować w kształtny kawałek odcinając przy okazji zbędne błony i przerosty . Przygotować marynatę z oleju, soli , papryki, pieprzu i konfitury. Natrzeć mięso marynatą i zostawić przykryte w lodówce najlepiej na noc ( minimum 2 godziny ). Zawinąć w folię aluminiową .Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w temperaturze 200 * C 1,5 godziny . Wyjąć z piekarnika . Zrobić małą dziurkę z jednego boku i zlać tłuszcz z pieczenia . Odwinąć z folii i pokroić w plastry . Na bazie tłuszczu z pieczenia można zrobić sos ( lub użyć tłuszczu do polania ziemniaków ) Podawać z brzoskwiniami z syropu napełnionymi konfiturą z czarnej porzeczki ( lub połówkami gruszek z syropu ).
Karkówka ,,malowana ,, czarną porzeczką
Jak zwykle u mnie wszystko zgromadzone przed przystapieniem do pracy
Karkówka ,,malowana ,, czarną porzeczką
Przygotować marynatę do natarcia mięsa z oleju , konfitury i przypraw
Karkówka ,,malowana ,, czarną porzeczką
Natrzec mieso i zostawić w marynacie na kilka godzin
Karkówka ,,malowana ,, czarną porzeczką
Zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 * C przez 1,5 godziny