Sposób przygotowania:
Karkówka ,,malowana ,, czarną porzeczką
Mięso umyć - osuszyć . Uformować w kształtny kawałek odcinając przy okazji zbędne błony i przerosty . Przygotować marynatę z oleju, soli , papryki, pieprzu i konfitury. Natrzeć mięso marynatą i zostawić przykryte w lodówce najlepiej na noc ( minimum 2 godziny ). Zawinąć w folię aluminiową .Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w temperaturze 200 * C 1,5 godziny . Wyjąć z piekarnika . Zrobić małą dziurkę z jednego boku i zlać tłuszcz z pieczenia . Odwinąć z folii i pokroić w plastry . Na bazie tłuszczu z pieczenia można zrobić sos ( lub użyć tłuszczu do polania ziemniaków ) Podawać z brzoskwiniami z syropu napełnionymi konfiturą z czarnej porzeczki ( lub połówkami gruszek z syropu ).